Waarom APK Keuren
De redenen waarom je naar de APK keuring moet met je wagen liggen voor de hand. Eerst en vooral is het bij wet verplicht, in heel Europa. Daarnaast is het uiteraard goed voor je eigen veiligheid. Als je geen boete wilt betalen dan ga je voor de vervaldatum van je afspraak.
Wettelijk verplicht
Het is door Europa verplicht om je auto volgens de voorgeschreven bepalingen te laten keuren. De APK keuring wordt bij nieuwe wagens om de drie of vier jaar uitgevoerd. Bij tweedehands wagens gebeurt die om het jaar of om de twee jaar, afhankelijk van wanneer hij voor het eerst op de weg is toegelaten. De controle is streng, met de bedoeling om vervuilende en onveilige voertuigen uit het verkeer te halen. Dit voor de veiligheid van jezelf en de andere mensen.
Voor de eigen veiligheid
Als je onderweg bent is niets zo vervelend als langs de weg kamperen door pech aan je auto. Daarom is het aan te raden om je voertuig regelmatig, misschien zelfs ook buiten de APK keuring om, te laten controleren. Bij de APK keuring wordt de ophanging van je auto nagekeken, maar ook de vergrendeling, de registratie, de verlichting, de voorruit, de gordels, de stuurinrichting, de carrosserie en de remmen. Als dat allemaal in orde is, kan je veilig de weg op. Je krijgt van de keuringsinstantie een rapport mee waarop staat of je auto goedgekeurd is of niet. Als je het niet eens bent met de beslissing, dan kan je een herkeuring aanvragen bij de RDW. Je gaat daarvoor zo snel mogelijk in beroep bij het regiokantoor van de RDW in je buurt. Je voertuig mag niet verplaatst worden. Een nieuwe keuring vindt normaal gezien nog dezelfde dag plaats.
Na vervaldatum mogelijk boete
Ongeveer 11 weken voor de vervaldatum van je APK keuring krijg je van de RDW een brief. Tot twee maanden voor de vervaldatum mag je je wagen laten keuren. Ben je te laat, dan mag je in principe enkel nog met je wagen naar de garage rijden. Je auto is dan ook niet verzekerd. Aangezien in de wet staat dat dat enkel kan wanneer hij APK gekeurd is. Wanneer bij een politiecontrole blijkt dat je auto niet gekeurd is, kan je een boete krijgen tot € 103,50. De laatste jaren is er een stijging in het aantal boetes en daarom wordt de prijs voor een niet-keuring opgedreven.